18. maaliskuuta 2019

Kolmas sisar - Madgalena Hai

https://otava.fi/kirjat/9789511322900/
Kolmas sisar
Royaumen aikakirjat 1
Magdalena Hai
Otava, 2018
Kovakantinen, 557 sivua

Onko uusi suurnoita vihdoin syntynyt? Upea mangahenkinen seikkailu aloittaa sarjan.

Lune, mustan noidan tytär, valmistautuu juhlimaan ystäväänsä Cieliä, joka on saamassa laulunsa, noitaluontonsa. Ciel paljastuu kuitenkin lauluttomaksi, sanchantiksi, ja kaikki ovat kauhuissaan. Edellinen sanchante oli tuhota valtakunnan.
Tyttöjen on paettava kotoa. He päätyvät Maahan, missä heitä odottaa Rehtoriksi kutsutun olennon johtama koulu ja sen toismaailmalliset asukit. Varsinkin yksi heistä, Niemann, horjuttaa Lunen tasapainoa. Kuka Niemann on, miksi Lune ei voi vastustaa häntä?
Royamessa valkoinen noita tekee kaikkensa löytääkseen tyttärensä Cielin. Valtakunnan kohtalo on jälleen vaakalaudalla.

Mitä mieltä olin?

Kolmas sisar lähti hyvin liikkeelle ja luin kirjan lähes yhden päivän aikana. Kirja vei eteenpäin monen eri henkilön hän-näkökulmasta kirjoitettuna. Yleensä pidän sitä sekavana ja menetän helposti keskittymiskykyni, jos kirjalla monta eri kertojaa. Hai oli kuitenkin osannut pitää tarinan selvänä ja suhteuttaa hyvin, kuinka ja missä kohtaa tarvittiin kenenkin näkökulmaa. Hailla on myös kaunis kirjoitustyyli, joka teki lukukokemuksesta entistä mielenkiintoisempaa.

Kirjassa käsiteltiin tärkeitä teemoja, kuten ulkopuolisuus, erilaisuus, lapsen ja vanhemman välinen suhde. Oli myös minusta erittäin hienoa, miten noitien yhteisössä verisukulaisuus ei ole kaikista tärkeintä, vaan ne ihmiset keiden kanssa on itse luonut tärkeät siteensä. Lisäpisteitä myös siitä, että hahmot olivat etnisesti kirjavia.

Keskeisistä hahmoista jäi hieman tunne, ettei kaikista saanut kunnolla kiinni. Se on toisaalta ehkä ymmärrettävää, kun heitä oli kuitenkin paljon. Itse pidin luultavasti eniten Lunen äidistä, Minuitista.

Paikoitellen oli myös kliseisyyttä, mutta kirjassa oli paljon yllättäviä ja mielikuvituksellisia juonenkäänteitä, joiden kohdalla piti hetkeksi pysähtyä ja miettiä: "niin siis mitä??". Itse olisin ehkä toivonut kirjan loppuun enemmän jotain koukkua, mikä saisi odottamaan toista osaa, sillä loppu oli ns. onnellinen. En oikein tiedä, mitä odottaa seuraavalta osalta. Seikkailevatko siinä edes ensimmäisen osan henkilöt? Silti aion varmasti lukea Roayumen aikakirjojen jatko-osat. Kolmas sisar on kyllä yksi suosikkejani tältä vuodelta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti