12. huhtikuuta 2019

Vanhan ruhtinaan rakkaus - Fjodor Dostojevski

https://www.gummerus.fi/fi/kirja/9789512091508/vanhan-ruhtinaan-rakkaus/
Vanhan ruhtinaan rakkaus
Fjodor Dostojevski
Gummerus, 2013
Дядюшкин сон, 1859
Kovakantinen, 175 sivua

Höperö ja raihnainen ruhtinas K. on venäläisen pikkukaupungin juorujen ja juonittelujen kohteena. Neljästi naimisissa ollutta vanhaa, puolikuuroa ruhtinasta yritetään naittaa tarmokkaasti milloin kenellekin. Sukulaiset tosin haluaisivat laittaa ruhtinaan hoivakotiin, etteivät kaikki suvun rahat katoaisi uuteen naimakauppaan.


Maria Aleksandrovna, elinvoimainen ja lannistumaton juorukello, haluaa sukuunsa aatelisverta ja kutsuu ruhtinaan luoksensa asumaan, ja ruhtinaan rahat näyttävät liukuvan Maria Aleksandrovnan kauniille tyttärelle Zinalle. Paikalle lehahtaa kaupungin seurapiirinaisten kateellinen parvi kielet terävinä valmiina nujertamaan moisen röyhkeyden.


Hulvattoman hauska klassikko on oivallinen näyte Dostojevskin erikoislaatuisesta huumorista.


Mitä mieltä olin?


Dostojevski on yksi suosikkikirjailijoita, vaikken Rikos ja rangaistus -teosta ole vielä saanut luettua. Vanhan ruhtinaan rakkaus olin hyvin nopeatempoinen ja viihdyttävä. Draamattisuutta ja pikkukylän seurapiirijuoruilua siitä ei puuttunut. Päähenkilö, Maria Aleksandrovna, oli voimakas naispäähenkilö, ja se kerrottiin jo kirjan ensimmäisellä sivulla, ensimmäisessä lauseessa: "Maria Aleksandrovna Moskaleva on tietysti Mordasovin ensimmäinen nainen, siitähän ei saata olla epäilystä." Oikeastaan ensimmäinen sivu iski jo kunnolla, herätti välittömästi mielenkiinnon, joka ei sammunut lukiessani. Suosittelen ehdottomasti tarttumaan tähän ja muihin Dostojevskin lyhyempiin teoksiin, jos hänen paksummat klassikkonsa eivät tunnu houkuttelevilta. 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti