27. elokuuta 2018

Vegetaristi - Han Kang

https://www.gummerus.fi/fi/kirja/9789512404933/vegetaristi/
Vegetaristi
Han Kang
Gummerus, 2017
채식주의자, 2007
Pokkari, 215 sivua

Takakansi:
Yeong-hye on vaatimaton ja vaitonainen nainen, joka elää perinteisessä avioliitossa Etelä-Koreassa. Hän on aina taipunut muiden tahtoon, kunnes hän alkaa nähdä brutaaleja painajaisia ja päättää lopettaa lihansyönnin.

Näennäisen pieni päätös vaikuttaa maanjäristyksen tavoin ennen niin seesteiseen elämään, Yeong-hyen aviomies, hänen lankonsa ja sisarensa eivät ratkaisua hyväksy, ja heistä jokainen yrittää pakolla saattaa asiat takaisin raiteilleen, entisenlaisiksi. Yeong-hyen ruumis ja mieli ovat kuitenkin saavuttamattomissa.




Mitä mieltä olin?

Suoraan sanottuna tämä kirja vaatisi mielestäni toisen lukukerran, jotta pääsisi kiinni paremmin. Kirja on jaettu kolmeen osaan tai oikeastaan näkökulmaan: Yeong-hyen miehen, lankon ja siskon. Miehen näkökulmasta kirjoitetussa ensimmäisessä osassa pysyin vielä mukana ja samaistun Yeong-hyen ongelmiin, kun hänen lähipiirinsä ei ymmärtänyt uutta ruokavaliota. Tässä ensimmäisessä osassa oli myös oivia esimerkkejä, miten perhe ja varsinkin miespuoliset jäsenet alistavat naista.

Yeong-hyen lankon näkökulmasta kirjoitettu keskiosa taas heitti kaikki oletukseni kirjasta kaivoo. Hämmennyin huomattavasti, mutta osaltaan lankon taiteilija-ajatusmaailma oli myös mielenkiintoinen.

Siskon osa taas oli juonellisesti rauhallisinta ja tietyllä tavalla pidin Yeong-hyen siskon vakavasta luonteesta sekä oli kiinnostavaa lukea sisarusten suhteesta. Yeong-hyeta seurattiin kolmesta eri näkökulmasta, mutta en tiedä, kuinka paljon hänestä lopulta sai irti. Lopetus vaatii ajatustyötä ja saattaa olla, että palaankin sen vuoksi kirjaan lähiaikoina jollain tasolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti